RSS

Lampor för hem och trädgård

14 Jul 2014

Nu är det juli månad och belysning är kanske inte det första man tänker på. Det är ju ljust ute. Men snart blir tyvärr kvällarna lite kortare, fast värmen är förhoppningsvis kvar hela september ut. För att kunna utnyttja varma sommarkvällar maximalt kan det var både praktiskt och mysigt med utebelysning. Så väl belysning på altanen som belysning i trädgården.  

Webshopen belysningsdesign.se är en av Sveriges störst lampbutiker och det har ett stort sortiment av utomhusbelysning. Nu under sommaren har de en stor sommarkampanj så det är läge att kolla in där och beställa lampor till altanen och trädgården. För visst blir kräftskivan mer mysig på en uteplast som har mysbelysning?

Besök belysningsdesign.se idag och kolla in deras sommarkampanj.

 

 

 

Nya led spotlights på skena i golfbutik

16 May 2014

Belysningssidan spotlight-skena.se har ett nytt butiksbelysnings case med bra före-efter-bilder på hur de bytte från gamla halogen spotlights till nya led spotlights på skena i en golfbutik. Missa inte att läsa belysningsscaset på www.spotlight-skena.se 

Ny led spotlight på skena i golfbutik

 

Snygga butikskoncept och bra butiksdesign

14 Mar 2014

Under den stora butiksmässan Euroshop i Düsseldorf i slutet av februari så presenterades vinnarna i tävlingen som utser världens bästa butikskoncept. Vinnarna var Coop Novoli (Florens), Puma brand store (Osaka) och Simons (Edmonton)

Det är sjunde gången som tävling Retail Design Awards hålls. Syftet är att lyfta fram de mest framgångsrika butikskoncepten och bästa butiksdesignen i världen. Totalt var 86 butiksprojekt nominerade.

Vinnande butiksdesign för matbutik var Coopbutiken  på Novoli i italienska Florens. De är en clean butiksdesign som kombinerar vanlig matbutik med en levande marknad av lokala produkter.

 

I klädbutiken Simons i Edmonton är det mycket färger som fångar kundernas ögon i damavdelningen. Belysta med kraftig ljus från butikens armaturer som har hög färgåtergivning.

På herravdelningen är det lite mörkare färger som gäller. Hela butikens inredning och belysning är kryddad med specialdesignade konstinstallationer.

 

Den tredje vinnaren är Puma brand store i japanska Osaka. Pumas röda färg återkommer både i exteriören och interiört. Butiken ska vara mer än en shoppingplats. Till exempel, den tredje våningen är en öppen takterass där olika sportevenemang kan arrangeras.

Foton från Simons, Plajer & Franz och Retail Design

Spännande lampor för taket

22 Jan 2014

En taklampa ses nog som en nödvändighet i de flesta hem, och de flesta rum. Det är denna lampa som ger allmänbelysningen i rummet, och som används för de mest skilda ändamål. Trots att detta kanske är den allra viktigaste lampan i rummet, är det inte alla som lägger så stor omsorg på att välja den rätta lampan. Men, det är faktiskt taklampan som är det första blickfånget när du kommer in i ett rum, och din taklampa kan vara det första en besökare ser.

Om du har inrett vackert och hemtrevligt, kan en tråkig taklampa förta mycket av det trevliga intrycket. Så varför inte satsa rejält när du köper din taklampa, oavsett om det är till köket eller vardagsrummet?

Bild från Le-klints inspirationsalbum

Har du inte handlat lampor på länge kommer du säkert att förvånas över det enorma utbudet av lampor, och valet kan bli svårt. Först måste du bestämma dig för om du vill ha en hängande taklampa, en så kallad pendel, eller om du föredrar en plafond som inte drar uppmärksamheten till sig på samma sätt. Båda fungerar lika bra som allmänbelysning, så det är egentligen ett val som avgörs av tycke och smak.

Plafonder finns i olika utföranden, som med glaskupa, tygskärm eller skärm av annat material. Plafonden monteras alltså platt mot taket och tar ingen plats i rummet för övrigt. Den kan vara mycket lämplig i ett mindre rum, där en hängande lampa kan bli i vägen om den hänger där man passerar ofta. Väljer du istället en hängande taklampa har du ett enormt utbud att välja bland. Det går inte ens att räkna upp de olika materialen, stilarna och formerna som kan finnas. De måste helt enkelt ses. Att det finns en lampa för varje smak, råder det dock inget som helst tvivel om.

Ett spännande inslag bland de nya taklamporna är armaturer där man använder ett antal skärmar som buntas ihop till en och samma kontakt. Ett arrangemang som blivit populärt att själv tillverka av gamla lampskärmar för den som kan. Men, den som inte kan eller vill göra själv, kan istället hitta ett flertal färdiga sådana att köpa.

Lampor i fabriksstil är också ett tämligen nytt inslag som snabbt vunnit stor popularitet. Här finns också ett antal olika varianter att välja på, där alla är inspirerade av fabriksmiljö, och till och med grislampor från ladugården. Men, naturligtvis finns det också lampor av helt andra stilar, så du kommer att hitta precis det du vill ha.

Kan man driva ledbelysning på batteri?

12 Jan 2014

Med led tekniken har vi fått väldigt energieffektiva belysningsarmaturer. Led lampor på 7W som ersätter halogenlampor på 50W och led strip på 9W som ger riktigt mycket ljus och ersätter lysrör. Om man då inte behöver så mycket energi, kan man driva led belysning med batterier?

Svaret är: Det beror på. Ledlampor anpassade för belysning av hem och lokaler funkar inte bra med batterier. Till exempel en halogenlampsersättare som en MR16 ledlampa för 12V på 7W, behöver 800mA ström enligt ledlampans specifikation. Ett vanligt bilbatteri på 12V ger 45Ah. (Det varierar mellan olika modeller av bilbatteri).

Tiden som bilbatteriet kan driva ledlampan är 45/0,8= 56 timmar (I teorin). Frågan är då om 56 timmar är acceptabelt?

 

Formler som används:

Ström = Effekt / Spänning (Stämmer inte alltid med ledtillverkarens specifikation)

Driftstid = Elektrisk laddning (Amperetimme) / Ström

Sen är ju inte ett bilbatteri jättesmidigt. Skall man istället använda vanliga små AA batterier så måste man använda ledlampor med leddioder som drar betydligt mindre ström. Det finns gott om olika typer av sådana ledlampor. De är svagare och deras användningsområden äri ljusslingor, ficklampor etc. Se mer på pålyset.se. Där har de en kategori med batteridrivna ledbelysningar.

Så fungerar CE och RoHS märkning

11 Nov 2013

På belysningsarmaturer och förpackningar har ni säkert sett beteckningarna CE och RoHS. Dessa märkningar visar att armaturena uppfyller direktiv som är lagstadgade i Europa. Direktiven hjälper till att försäkra om kvaliteten på olika belysningsprodukter.

RoHS märkning

RoHS betyder Restriction of Hazardous Substances directive. Direktiven har tagits fram för att skydda människor och miljön. De begränsar hur mycket farliga material tillverkaren får använda i produkterna. Alla LED belysnignar som säljs i europa måste följa RoHS kraven. Tillverkarna av ledbelysningar måste ha testprocesser som kollar att produkterna de tillverkar följer RoHS kraven.

RoHS är relevant för alla tillverkare, importörer och distrubitörer av ledbelysning. RoHS regler kravställer bland annat att materialen i lampor inte får innehålla något bly eller kvicksilver.

Så här skriver Kemikalieinspektionen om RoHS för importörer:

Skyldigheter för importörer gällande RoHS

Som importör räknas den som importerar en armatur från ett land utanför EU och släpper ut den på EU-marknaden. Importörer är skyldiga att:

Försäkra sig om att produkten uppfyller kraven i RoHS och vidta korrigerande åtgärder om så krävs.

Försäkra sig om att tillverkaren har upprättat den tekniska dokumentationen, att produkten är CE-märkt och att tillräcklig dokumentation finns.

Ange namn, firmanamn eller registrerat varumärke och en kontaktadress på de elektriska eller elektroniska produkterna, eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller medföljande dokument.

Inneha och spara EU-försäkran om överensstämmelse (DoC) tio år efter att produkten satts på marknaden.

Läs mer om RoHS hos kemikalieinspektionen

Från och med 2013 så ingår alla RoHS direktiv i CE märkningen.

CE märkning 

CE märket står för Conformité  Européene. Titta på i stort sätt vilken belysningsarmatur eller ledlampa som helst och du ser ett CE märke på den. Denna märkning bekräftar att produkten uppfyller de europeiska reglerna för hälsa, säkerhet och miljö.

Reglerna gäller oavsett vart produkten tillverkas. Alla tillverkare och importörer som säljer LED belysning i EU måste följa reglerna för CE märkning.

All butiksbelysning som Xcen säljer är CE märkt.

Andra direktiv som finns i Sverige är bland annat WEEE-Waste Electronic and Electronic Equipment directive, som gäller för återvinning av belysning. 

Butikshyllor med LED stripe

29 Oct 2013

Tunna och smidiga LED stripes har snabbt blivit väldigt populära bland butiksinredare för en mängd olika typer av belysning i butiker. Bland annat används ledstripes mycket i butikshyllor för att lysa upp varorna som visas i hyllorna. LEDstripe på 4,8W/m är lite för svag för att belysa varor i butikshyllor utan det är 9,6W/m som passar bra eller 14,4W/m om man har lite högre hyllor och vill ha mer ljus.

Läs mer om ledstripes som hyllbelysning på sidan led-tejp.se

 

LED stripe i butiksshyllor

 

Tips för att undvika dålig led belysning

26 Aug 2013

Voltimum har en artikel som ger en del information om hur man skyddar sig mot dålig led belysning. Alltså lampor och belysningslösningar som inte håller vad de lovar och som kan vara direkt farliga. Bland annat listar de följande punkter som man kan ta som tips för att hitta rätt.

  • Köp ansedda varumärken från välkända återförsäljare. Detta råd gäller både enskilda ljuskällor (exempelvis lågenergilampor, halogenlampor och LED-lampor) och kompletta armaturer och belysningssystem. Välj ett väletablerat företag som fortfarande existerar när garantitiden går ut, och som fortsätter att investera i nya, innovativa produkter.
  • Installatörer och elektriker som anlitas för att installera belysningslösningar har ett rättsligt ansvar som ibland kan vara så kort som 12 månader – långt innan vissa undermåliga produkter avslöjar sina brister. Återigen, de kunder som använder ett ansett belysningsvarumärke kan känna sig trygga, både under och efter ansvarsperioden. 
  • Välj produkter med livslängdsgarantier.
  • Kontrollera vilken IP-klass som anges på produkten angående avsedd användning. Detta är särskilt viktigt där produkten är avsedd för utomhusbruk eller där skydd mot väder eller vatten krävs.

Underlaget till artikel kommer från belysningsföretaget Osram. Artikel kan ni läsa i sin helhet här: http://www.voltimum.se/news/5691/infopro.profnews.professional/sa-skyddar-du-dig-mot-risker-med-undermalig-led-belysning.html

Så ser en led glödlampa ut inuti

7 Aug 2013

Antagligen är detta något ni gått och funderat på titt som tätt det senaste året. Hur ser egentligen en led glödlampa ut inuti? En glödlampa vet man ju har glödtråden, vilket man har sett många gånger eftersom de går sönder ibland.

Så här är en Toshiba led glödlampa uppbyggd:

Led glödlampa itu

Led lampor utvecklas hela tiden och de olika märken försöker hela tiden förbättra led lamporna. Därför skiljer det också mycket mellan olika märken och olika modeller hur de är uppbyggda. 

Led dioder i en led glödlampa

 

Guide för led belysning från ljuskultur

18 Jun 2013

Ljuskultur har nyligen släppt en ny guide om led belysning. Mycket bra information om belysningsplanering. Se här: http://ljuskultur.se/files/2013/08/LED_f%C3%B6r_belysning_inom-ochutomhus.pdf

Bra takskenor för belysning

22 May 2013

Takskenor för belysning är helt rätt för de flesta butiker och för många andra lokaler också. När de väl är på plats har man stor flexibilitet att flytta runt belysningen. Man kan också enkelt montera olika typer av armaturer i skenorna var att skapa den belysning som behövs och för att variera belysningen.

Takskenor för belysning

Global trac är ett känt finsk märke som erbjuder skensystem med hög kvalitet, och lite högre pris. Se Global trac skenor

Den vanligaste och en av de bästa typerna av ljuskällor till spotlights för skenor är Par 30 lampor. De har en standard sockel E27, samma som glödlampor. Skillnaden mot glödlampor är att par30 lampor har riktat ljus, vilket gör dem lämpliga till spotlights för att spotbelysa. Naturligtvis skall parlampor med led teknik användas. Se led par30 lampor

Belysning takskenor

Hur funkar IP klass?

27 Apr 2013

Olika miljöer ställer olika krav på belysningens skydd och tålighet. Dessa krav kommer helt enkelt av anledningen att belysningen skall kunna fungera felfritt och inte bli farlig för människor och djur runtomkring. Skall man ha belysning utomhus, på en altan, på ett bygge, i en fabrik, i ett badrum eller i köket, gäller det att belysningen är skyddad på rätt sätt så att den kan fungera trots påverkan från väder, regn, damm och vatten. Därför finns IP klassificering av lampor. En lampas IP klass ger information om hur skyddad och tålig armaturen är. Försäkringsbolagen ställer också krav på att belysningen i olika rum har rätt IP klass. Speciellt belysning i badrum har speciella krav på att ha rätt IPklass.

IPklassad lampa

Förklaring av IP klass för belysning

IP klass består av två siffror. Den första siffran berättar hur tålig en armatur är mot smuts, damm och beröring.  Den andra siffran beskriver hur tålig armaturen är mot väta och vatten.

Första siffran i IP klass (Damm och pet skydd)

IP0X Obefintligt skydd

IP1X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 50mm

IP2X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 12mm

IP3X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 2,5mm

IP4X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 1mm

IP5X Skyddad mot damm

IP6X Tätad mot damm

 

Andra siffran i IP klass (Vattentålighet)

IPX0 Obefintligt skydd

IPX1 Skydd mot droppande vatten

IPX2 Skydd mot droppande vatten. (max 15° lutning från normalvinkeln.)

IPX3 Skyddad mot strilande vatten. (max 60 grader vinkling)

IPX4 Skydd mot strilande vatten från alla vinklar.

IPX5 Skydd mot spolande vatten från slang/munstycke.

IPX6 Skydd mot kraftig överspolning av vatten.

IPX7 Tar ej skada vid tillfällig nedsänkning i vatten

IPX8 Tar ej skada vid bestående nedsänkning i vatten

Led belysning och belysningsmarknaden 2016

21 Apr 2013

Genom stor expansion i tillverkningskapacitet, minskade priser, miljödebatter och regeringsinitiativ, förväntas antalet led belysningar att dubblas från 16 miljoner enheter 2012 till 33 miljoner 2013. Därefter förväntas 90 miljoner enheter säljas 2016 enligt NPD DisplaySearch ‘LED Lighting Market and Forecast Report’.

 LED belysning marknadsanalys

Figur 1: Efterfrågan inom led belysning.

Efterfrågan för alla typer av led belysningsprodukter, inkluderat spotlights, led lampor, gatubelysning, armaturer, lysrör, förväntas nå 90 miljoner enheter 2016 vilket innebär att led produkter utgör 25% av globala belysningsmarknaden. En ökning från 5% 2012. Ökningen är ett result av större efterfrågan inom framförallt kommerciella belysningsprodukter, som industribelysning, butiksbelysning, gatubelysning, där man vill komma åt energibesparingar.

Efterfrågan för led drivs av dess fördelar med lägre energikonsumption, men också av att man vill ha nya funktioner som trådlös styrning och färgkontrol. 

Japan och Kina leder efterfrågan på LED

Japan har varit störsa marknaden för LED sedan 2011 och Japans dominans kommer fortsätta över 2016. Kina kommer vara den marknad som ökar mest, främst drivet av regeringens olika energiprogram, vilka redan driver upp efterfrågan för gatubelysning med led i Kina. I Europa och Usa är förväntningen att led lysrör kommer att öka mycket.  

led belysning per land

Läs NPDs rapport här

Exempel på retrofit med par38 led lampor

7 Apr 2013

Par 38 led lampor i butik

Belysningsinspirationsbloggen beskriver ett case från 4 möbelbutiker som bytt ut sina 90 watts halogenlampor till 19W par 38 led lampor. De fyra butikerna sparar årligen 180 000kr på detta byte. Men det stora syftet med de nya ljuskällorna var att få en bättre belysning i butikerna som säljer möblerna. Läs om caset hos belysningsinspiration.

Mini led spotlights i hylla

7 Apr 2013

Mini led spotlights

I Zaras nya butik i Ginza i Tokyo såg jag dessa snygga mini led spotlights som var monterade i många hyllor. De gav ett mycket bra intryck och snygg spotbelysning på plaggen under. Tyvärr kunden jag inte ta en bättre bild. Som i de flesta butiker här i Tokyo är de snabbt på en när man fotar. De gillar inte det. 

Mini spotlightsen var monterade på en speciell strömskena som var infräst i hyllplanen och jag tror spotlightsen gick att flytta längs med hyllorna. 

 

← Äldre inlägg

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se