Olika miljöer ställer olika krav på belysningens skydd och tålighet. Dessa krav kommer helt enkelt av anledningen att belysningen skall kunna fungera felfritt och inte bli farlig för människor och djur runtomkring. Skall man ha belysning utomhus, på en altan, på ett bygge, i en fabrik, i ett badrum eller i köket, gäller det att belysningen är skyddad på rätt sätt så att den kan fungera trots påverkan från väder, regn, damm och vatten. Därför finns IP klassificering av lampor. En lampas IP klass ger information om hur skyddad och tålig armaturen är. Försäkringsbolagen ställer också krav på att belysningen i olika rum har rätt IP klass. Speciellt belysning i badrum har speciella krav på att ha rätt IPklass.

IPklassad lampa

Förklaring av IP klass för belysning

IP klass består av två siffror. Den första siffran berättar hur tålig en armatur är mot smuts, damm och beröring.  Den andra siffran beskriver hur tålig armaturen är mot väta och vatten.

Första siffran i IP klass (Damm och pet skydd)

IP0X Obefintligt skydd

IP1X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 50mm

IP2X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 12mm

IP3X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 2,5mm

IP4X Pet- och dammskydd mot objekt som är större än 1mm

IP5X Skyddad mot damm

IP6X Tätad mot damm

 

Andra siffran i IP klass (Vattentålighet)

IPX0 Obefintligt skydd

IPX1 Skydd mot droppande vatten

IPX2 Skydd mot droppande vatten. (max 15° lutning från normalvinkeln.)

IPX3 Skyddad mot strilande vatten. (max 60 grader vinkling)

IPX4 Skydd mot strilande vatten från alla vinklar.

IPX5 Skydd mot spolande vatten från slang/munstycke.

IPX6 Skydd mot kraftig överspolning av vatten.

IPX7 Tar ej skada vid tillfällig nedsänkning i vatten

IPX8 Tar ej skada vid bestående nedsänkning i vatten

27 Apr 2013

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se