Ljusstyrning av LED belysning

Den vanligaste ljusstyrningen i offentliga miljöer och hemmamiljöer är dimring av en eller flera armaturer via reglage på väggen. Nya tekniker med hemautomatisering, sensorer etc ger möjligheter att styra ljuset på många fler sätt. 

  • Via närvaro. Tänd när någon går in i rummet
  • Automatisk dimring berorende på ljusnivå
  • Tänd, släck, dimra med fjärrkontroll eller mobiltelefon
  • Tidsstyrning
  • etc

Olika tekniker för dimring av LED

När man bestämt sig för hur man vill dimra så gäller det att hitta rätt dimteknik för att dimra själva armaturen. 

Fasdimring 

För led lampor och led spots är fasdimring den "vanliga" dimringen. Fasdirming styrs ofta via återfjädrande knapp på strömbrytaren eller via vridrattar. Äldre fasdimrar som användes till halogenlampor och glödlampor kan fungera dåligt med nya led spots. Gäller att testa och vara beredd på att byta till ny led dimmer.

DALI

DALI ljusstyrning är ett mer anvancerat ljusstyrningssystem där varje armatur kan styras individuellt. Används mest i större byggnader och själva kontrollen av ljusstyrkan kan ske via knappar på väggen eller datorer. För att kunna använda DALI måste armaturerna vara DALI-kompatibla. Xcen säljer många olika armaturtyper som stödjer DALI, till exempel DALI spotlights och LED paneler med DALI don.

1-10V dimring

1-10V dimring är en tredje dimteknik. Kräver armaturer eller drivers som stödjer 1-10V dimring. För att kontrollera ljusstyrkan används ofta än vriddimmer. 

Pushdim och Switchdim

Tekniker för att dimra via återfjädrande tryckknappar. Håll inne knappen för att dimra upp. Släpp och tryck ner igen för att dimra ner. Den återfjädrande tryckknappen är ofta en strömbrytare som fjädrar tillbaka. 

Dimring av led strip och led lister

Led strip dimras via en teknik som kallas PWM. Därför kopplar man till led stripen ofta dimmers eller kontrollenheter som omvandlar någon av ovan dimringstekniker till PWM. Det finns också 12V eller 24V drivers som har inbyggt stöd för omvandling till PWM dimring. 

Inkoppling av led dimmer till led strip

Inkoppling av led dimmer mellan driver och led strip. Led dimmern har stöd för både pushdim och 1-10V dimring.

Kontakta oss

Vill du ha hjälp med ljus till din lokal? Kontakta oss nedan så svarar vi snabbt

(Lämna tom)
----