Ljusdesign för restaurang

Ljussättningen av en restaurang skall vara en helhet där restaurangens uttryck, inredning och belysning går ihop. Samtliga delar spelar en viktig roll för besökarens totala upplevelse. Inte bara maten och servicen. Det kan vara tämligen svårt att ge generella ljussättningstips för restauranger då de strävar efter att ta olika uttryck. En del ska vara mysiga medan andra exempelvis fokuserar på fräschhet. Men det finns en del tips som man ändå kan ge ut.

Riktbara spotlights ger flexibilitet

Riktade spotlights monterade på skena ger en flexibilitet eftersom det går att flytta dem längs skenan och rikta dem dit man behöver ljuset. Väldigt användbara för att rikta på menytavlor och annan information man vill att kunderna skall läsa. Om restaurangen har självservering, rikta ljus rakt ner där kunden skall ta mat. Även på salladsbufféer, bord med dricka och andra ställen. Bra ljus förstärker upplevelsen och ger fokus på de element som kräver fokus. Det är restaurangens jobb att leda kunderna rätt och skapa känslor hos besökaren.

En annan fördel med spotlights på skena är att du kan ändra om din belysning helt efter behov. Under dagen är det kanske viktigt med mycket ljus i korridorerna medan på kvällen kanske mer ljus behövs vid entrén. Detta går att styra genom att gruppera spotlights och ha olika av/på-lägen för hur belysningen beter sig. Men ibland behöver man faktiskt även flytta runt spotlights allt eftersom beteenden och inredning förändras.

Ofta fås mycket av ljuset i en restauranglokal från designlampor i form av pendellampor och vägglampor. Spotlights på Global Trac skena fungerar bra för att förstärka allmänljuset där detta behövs. Använd också riktat ljus för att lysa upp er inredning i olika delar av lokalen. Riktat ljus kan också fås från riktbara infällda spotlights.

Belysningsskenor i taket kan också användas för att koppla in andra lampor än spotlights. Till exempel pendelarmaturer. Använd då en adapter för 3-fas skena för att koppla lampsladden till skenan.  

/belysning-tapasmarket2.jpg 

Spotlights på skena och pendelarmaturer kopplade till skena

Pendelarmaturer kopplade till strömskena

Linjär belysning och LED-lister för en modern belysning

LED-tekniken har gett oss möjligheten att skapa många nya typer av belysningslösningar, till exempel linjär belysning i tak, vägg och golv. Vad är linjär belysning egentligen? Det är avlånga, raka LED-lister som man sedan kan skapa olika former med och bygga in i inredning och tak. Perfekt som allmänbelysning men det finns även snygga modeller som fungerar som designbelysning. LED-lister bör också användas för att förstärka inredningen, till exempel hyllbelysning, barbelysning eller ljus under diskar och ljus i socklar. Möjligheterna är oändliga. Kontakta oss så hjälper vi er välja rätt linjär belysning.

 

 

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se