Ljussättning av butiker

Vad vill man uppnå med ljusdesign av butiker?

De viktigaste uppgifterna i en butik är handlande och försäljning. Belysningen i din butik måste vara utformad för att inspirera till detta. Butiksbelysningen ska locka kunder till din butik, hjälpa dem att utvärdera varor och hjälpa din personal genomföra försäljningen snabbt och effektivt Forskning har visat att belysningslösningar som är noggrant utformade med dessa tre faktorer i åtanke kommer att öka försäljningen. Belysningen i butiken ger också dina kunder omedelbar information om vilken typ av butik de går in i. Är det en billig butik där jag gör fynd, en butik med lite finare varor eller en specialbutik med en viss sorts varor. Men andra ord ljuset i din butik är viktigt!

Skobutik i Uppsala med belysning levererad av Xcen. LED paneler i innertaket som allmänbelysning. Hyllbelysning med ledtejp. Dekorationsbelysning med ledtejp bakom väggarna för att skapa svävande corona-effekt. Infällda spotlights för spotbelysning.

Tips och råd för ljussättning av butik

Allmänbelysning

Allmänbelysning är den grundläggande belysningen i ett rum. Den skall ge tillräckligt med ljus för att kunna röra sig i butiken och se varorna, samt tillräckligt med ljus för personalen att utföra sitt jobb. I en butik kommer allmänbelysningen ofta från lysrörsarmaturer, ledpaneler eller många LED spotlights med bred spridningsvinkel.

Accentbelysning

Accentbelysning sätter fokus på något du vill framhäva: en vara, en vägg eller kanske kassadisken. Du vill helt enkelt lysa upp vissa varor eller en exponering extra mycket. Den finns en rad olika armaturer att välja på för att ge accentbelysning. Det naturliga valet för spotbelysning är ledspotlights. I butiker är spotlights monterade på till exempel Global skenor i taket, en väldigt bra och populär lösning. Det ger en frihet att enkelt flytta om armaturerna efter hur ni flyttar exponeringarna i butiken. Det finns i många olika modeller och storlekar.

Har ni redan spotlights och vill förbättra dessa så att de ger bättre ljus och drar mindre energi så skall ni byta till led lampor. I gamla spotlights i butiker används ofta halogenlampor eller metallhalogenlampor. Har ni halogenlampor kan dessa bytas rakt av till motsvarande ledlampor. Dessa drar mycket mindre energi och har mycket längre livslängd. Ledlampor finns i olika storlekar och flera spridningsvinklar och färgtemperaturer. Hitta en utbytes led lampa för professionellt bruk. Vi har också en belysningbutik i Danmark. www.xcen.dk

En annan väldigt viktig typ av accentbelysning är att lysa upp varor i hyllor. Ett sätt är att ha inbyggd belysning i butiksinredningen. Till exempel att ha belysning i hyllorna, dvs monterade i underkanten på hyllan ovanför. För detta finns det tre bra typer av armaturer. En tunn led list är en färdig armatur som kan fås i olika längder. Flera ledlister kan enkelt kopplas ihop för att skapa en lång belysning. (Läs mer om led lister:https://www.xcen.se/led-list).

Detsamma gäller för lysrörsrännor. En lysrörsränna är en smal och lätt armatur med T5 lysrörs i. Flera lysrörsrännor kan enkelt kopplas ihop och bilda en lång armatur i till exempel ett långt hyllställ. Lysrörsrännan är lite billigare och ger lite bättre ljus än led listen, medans led listen är billigare på lång sikt eftersom den drar mindre energi, den är mindre, den är dimbar och sänder inte ut någon värme. Ett tredje alternativ är ledstrips eller led stripe, som är flexibel och böjbar vilket ger dig möjligheter att skapa nya typer av belysningar för dina varor. Led tejpen är också dimbar och kan fås i olika färger.

Skyltbelysning

Att belysa butikens skyltar och affischer på ett bra sätt är en viktig del i marknadsföringen. Det gäller att fånga kundens uppmärksamhet så att de läser om de senaste erbjudandena eller annan information som ni vill att kunden skall se. Spotlights monterade på skensystem är effektivt för detta. En annan väldigt vanlig och effektfull armatur är ljuslådor. Ljuslådor har belysning i lådan och utanpå lådan sätter man sitt budskap eller affisch. Ljuslådor ger ett väldigt proffsigt och elegant uttryck samtidigt som det fångar kundens uppmärksamhet på ett effektivt sätt. Se ljuslådor hos Xcen.

Ljuslådor från Xcen inbyggda i inredningen i smink-butik i Oslo. 

Hitta balans i belysningen

Bra belysning handlar mycket om att hitta en balans mellan allmän- och accentbelysningen. Ofta behövs inte alla lampor som ingår i den befintliga grundbelysningen. Om allmänbelysningen minskas ned får accentbelysningen dessutom bättre effekt. Förhållandet mellan allmän- och accentbelysning skapar stämning i butiken och ger den där rätta känslan.

Korrekt färgåtergivning

För att butikens varor skall se bra ut och färgerna återges korrekt så är det viktigt att använda butiksbelysning med bra färgåtergivning. Bra färgåtergivning innebär ett RA-värde över 80. I vissa miljöer vill man ha extra bra färgåtergivning och då skall man satsa på armaturer med RA över 90.(Läs mer om färgåtergivning i ljusskolan). 

Färgen på väggarna spelar också stor roll för färgåtergivningen, eller rättare sagt hur färger upplevs. Har man orange väggar med belysning mot, så reflekteras ljuset mot väggen och varorna i affären påverkas. Att måla om i lokalerna kan därför innebära ett stort lyft även för ljusmiljön.

Använd färgkontraster för att lyfta fram produkter

Att jobba med färger och kontraster kan vara en energisnål metod för att sätta fokus på en varugrupp. Vita porslinstallrikar kommer aldrig att synas bra på en vit hylla, oavsett hur många spotlights du riktar mot dem. Prova istället att lägga en färgglad duk under tallrikarna. 

Genom att använda färgkontraster i butiken behöver man inte gå upp i ljusstyrka för att få uppmärksamhet till varugruppen. 

Locka och leda blicken

Genom att skapa mjuka kontraster och skuggor och låta ljuset variera uppfattas nu butiken som mer spännande. Accentbelysningen riktas mot områden och varor som verkligen ska exponeras. Att fokusera ljuset på valda platser är alltid ett bra sätt att leda blicken och locka kunder runt i butiken.

Skapa bättre arbetsmiljö

Genom att byta ut gamla lysrörsarmaturer och rikta om accentbelysningen kan man förbättra arbetsmiljön avsevärt när reflexer och bländningar minskar. För att ytterligare förbättra ljusmiljön kan belysningen förstärkas över viktiga arbetsytor som kassadisk och arbetsbänkar. Det gäller att skapa trivsam och effektiv belysning både för kunderna och för personalen.

En lysande entré

En lyckad belysning av entréer, skyltar och fasader väcker uppmärksamhet, skapar stämning och ger ett positiv intryck hos dina kunder. Äldre fasad- och skyltbelysningar har ofta mycket hög effekt och slukar därför stora mängder el. Här rekommenderas därför LED strålkastare. 

Precis vid entrén, både på utsidan och insidan skall man ha mycket ljus. Det gör att affären ser öppen ut och man lockar kunden in i butiken med ljus. Till exempel spotlights riktade rakt ner i baken.  

Hur går belysningsplanering av butiker till?

För att på ett bra sätt planera belysning för en hel butik, uppskatta ljusmängder och energiåtgång gör man belysningsskisser. Det finns olika belysningssimuleringsprogram som hjälper till med detta. Till exempel Dialux. 

Skiss för belysningsplanering

Planerar man att använda belysningsskenor för att montera spotlights och lösa elförsörjningen av dessa i sin butik, så är belysningsskisser ett bra sätt för att få en överblick att skenssystemet täcker hela butiken. När skensystemet planeras skall man väga in framtida ommöbleringar i butiken så att belysningen kan flyttas med längs skensystemet.  

För att få en ännu bättre översikt av butiken görs ofta också 3d modeller av butikerna och hur belysningen skall placeras. Detta för att kunna ta rätt beslut runt belysningsplaneringen och ljussättningen.

Belysningsplanering 3d

Datasimuleringar i all ära, men när allt på plats i den fysiska butiken kan man göra den bästa ljussättningen. Och det är en kontinuerlig process eftersom butiken förändras med nya produkter, nya utställningar, budskap, julskyltningar etc. Det behöver inte ta lång tid. Ta 15 min varje månad och gå igenom butiken och fundera på vad ni vill att kunden skall se. Sätt spotlights på detta. Och kolla igenom att kunden inte blir bländad i butiken.

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se