Belysningsplanering för Kontor

För arbetsplatsbelysning och belysning till kontor finns det riktlinjer från arbetsmiljöverker på hur mycket ljus man skall på olika ställen i kontorslokalen. Dessa riktlinjer bör fastighetsägare som hyr ut kontorslokaler följa och företag som inreder arbetsplatser, följa. Det handlar till exempel om att man skall ha ljusmängden 500lux i arbetsytan där man arbetar. Ibland löser man det genom att ha mycket kontorsljus i taket, ofta i form av led paneler infällda i innertaket, som ger 500lux i arbetsytan över hela kontoret. I andra projekt rekommenderar vi att jobba annorlunda och istället ha 300lux som allmänljus och sen komplettera det med individuell arbetsplatsbelysning på varje arbetsplats. Det kan vara skrivbordslampor eller nedpendlade lampor över skrivbordet. Belysningskrav på kontor är liknande de krav som sätts på skolbelysning.

Undvik downlights rakt ovanför kontorsplatser

Använd inte downlights eller spots med medel eller smal spridningsvinkel rakt ovanför arbetsplatsen. Det kan ge en bländande effekt och påverkande den anställdes arbete negativt. Läs mer om spridningsvinkel i ljusskolan.

Däremot funkar downlights bra i korridorer. Ett alternativ till downlights i korridorer är linjär belysning. Alltså rak belysning i form av ledlister som löper längs hela korridoren.

Använd riktade spots på väggar och pelare

I kontorslokaler komplettera också med riktade spots eller spotlights på skena som kan riktas på vertikala ytor, så som väggar och pelare. Det ger ett mer attraktivt rum än att bara all belysning lyser rakt ner. Glöm inte heller pynta kontoret med lite snygga designlampor.

I konferensrum funkar led paneler också bra kompletterat med trevlig designbelysning. Tänk på att det skall gå att dimra ner ett konferensrum. 

Bygg in ljus i inredning med LED-strips i profil

För att få in en mer dynamisk ljusbild som gör det lilla extra rekommenderar vi alltid att bygga in belysning med LED-strip i profil. Ofta installeras LED profiler med LED-strips gömt/dolt i inredning så som hyllor, receptionsdisk, bardisk, köksbänk osv. Resultatet blir ofta en känsla av genomtänkt inredningsdesign och lyx eller premiumkänsla. Något som många efterfrågar när det kommer till kontor och kontorsbelysning.

Rekommenderade ljusstyrkor, lux-värden, för olika funktioner på kontor

Funktion Allmänljus (lux) Plats-belysning (lux)
Kopiering 200 200
Vanligt kontorsarbete 300 500
CAD 300 500
Arbete med högre krav på seende 300 750
Finare ritarbete 500 1500
Konferensrum 200 500
Städning 200 lux på golvet -

Tabell med värden som Arbetsmiljöverket rekommenderat som lämpliga riktvärden. Med allmänljus avses här medelbelysningsstyrkan mätt 85 cm över golvet. 

Hur många lampor behövs?

För att ta reda på hur många armaturer som krävs på ett kontor för nå upp till bra ljusnivåer gör vi en datauträkning. Man läser in en ritning på kontoret i ett ljusberäkningsprogram som tar fram hur många armaturer som krävs för olika luxtal. Kontakta oss på Xcen för hjälp med ljusberäkning och rekommendation av armaturer till er kontorslokal.  

Skiss över placering av ledpaneler och downlights på kontorsvåning

 

Exempel på illustration av lux-värden från ljusberäkning för kontorsyta

Läs mer om Kontorsbelysning

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se