Med led tekniken har vi fått väldigt energieffektiva belysningsarmaturer. Led lampor på 7W som ersätter halogenlampor på 50W och led strip på 9W som ger riktigt mycket ljus och ersätter lysrör. Om man då inte behöver så mycket energi, kan man driva led belysning med batterier?

Svaret är: Det beror på. Ledlampor anpassade för belysning av hem och lokaler funkar inte bra med batterier. Till exempel en halogenlampsersättare som en MR16 ledlampa för 12V på 7W, behöver 800mA ström enligt ledlampans specifikation. Ett vanligt bilbatteri på 12V ger 45Ah. (Det varierar mellan olika modeller av bilbatteri).

Tiden som bilbatteriet kan driva ledlampan är 45/0,8= 56 timmar (I teorin). Frågan är då om 56 timmar är acceptabelt?

 

Formler som används:

Ström = Effekt / Spänning (Stämmer inte alltid med ledtillverkarens specifikation)

Driftstid = Elektrisk laddning (Amperetimme) / Ström

Sen är ju inte ett bilbatteri jättesmidigt. Skall man istället använda vanliga små AA batterier så måste man använda ledlampor med leddioder som drar betydligt mindre ström. Det finns gott om olika typer av sådana ledlampor. De är svagare och deras användningsområden äri ljusslingor, ficklampor etc. Se mer på pålyset.se. Där har de en kategori med batteridrivna ledbelysningar.

12 Jan 2014

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se