En taklampa ses nog som en nödvändighet i de flesta hem, och de flesta rum. Det är denna lampa som ger allmänbelysningen i rummet, och som används för de mest skilda ändamål. Trots att detta kanske är den allra viktigaste lampan i rummet, är det inte alla som lägger så stor omsorg på att välja den rätta lampan. Men, det är faktiskt taklampan som är det första blickfånget när du kommer in i ett rum, och din taklampa kan vara det första en besökare ser.

Om du har inrett vackert och hemtrevligt, kan en tråkig taklampa förta mycket av det trevliga intrycket. Så varför inte satsa rejält när du köper din taklampa, oavsett om det är till köket eller vardagsrummet?

Bild från Le-klints inspirationsalbum

Har du inte handlat lampor på länge kommer du säkert att förvånas över det enorma utbudet av lampor, och valet kan bli svårt. Först måste du bestämma dig för om du vill ha en hängande taklampa, en så kallad pendel, eller om du föredrar en plafond som inte drar uppmärksamheten till sig på samma sätt. Båda fungerar lika bra som allmänbelysning, så det är egentligen ett val som avgörs av tycke och smak.

Plafonder finns i olika utföranden, som med glaskupa, tygskärm eller skärm av annat material. Plafonden monteras alltså platt mot taket och tar ingen plats i rummet för övrigt. Den kan vara mycket lämplig i ett mindre rum, där en hängande lampa kan bli i vägen om den hänger där man passerar ofta. Väljer du istället en hängande taklampa har du ett enormt utbud att välja bland. Det går inte ens att räkna upp de olika materialen, stilarna och formerna som kan finnas. De måste helt enkelt ses. Att det finns en lampa för varje smak, råder det dock inget som helst tvivel om.

Ett spännande inslag bland de nya taklamporna är armaturer där man använder ett antal skärmar som buntas ihop till en och samma kontakt. Ett arrangemang som blivit populärt att själv tillverka av gamla lampskärmar för den som kan. Men, den som inte kan eller vill göra själv, kan istället hitta ett flertal färdiga sådana att köpa.

Lampor i fabriksstil är också ett tämligen nytt inslag som snabbt vunnit stor popularitet. Här finns också ett antal olika varianter att välja på, där alla är inspirerade av fabriksmiljö, och till och med grislampor från ladugården. Men, naturligtvis finns det också lampor av helt andra stilar, så du kommer att hitta precis det du vill ha.

22 Jan 2014

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se