Välj rätt spotlights till ditt projekt

De flesta vet att ljuset utgör en stor del av känslan i en miljö. Känslan som eftersträvas kan vara vitt skilda mellan exempelvis en mysig gårdsbutik och en teknik-butik i ett köpcentrum. Belysning inomhus byggs ofta upp med hjälp av spotlights på 3-fas-skena. Det är en effektiv och flexibel belysningsmetod som tillåter att spotlights flyttas runt, riktas om samt möjliggör styrning av armaturgrupper/sektioner. Detta är väldigt populärt när det kommer till belysning för butiker, restauranger, café, barer, hotell, kontor, lobbys, kök, korridorer, museum, shoppingcenter osv. Som komplement används dessutom ofta riktbara infällda downlights/spottar.

Xcens Spotlights - Välj precis det ni önskar och behöver med en spotlight, skräddarsytt för er lokal


I bilden ovan illustreras de olika val man kan välja mellan för att få en optimal spotlight till sin lokal. Bilden visar specifikt en Tube Mini från Xcen, men konceptet gäller hela Xcens Spotlight & Downlights-serie

Detta koncept med olika val är oerhört spännande eftersom du som beställare får det du verkligen behöver istället för en normal standardbelysning som ofta inte räcker hela vägen. Att göra tillval medför oftast inga extra kostnader då de byggs efter beställning (3 veckors leveranstid). För den som inte själv är helt säker på vad som behövs för sin lokal kan Xcen assistera kostnadsfritt och hjälpa till med ljusplanering och val av produkter. 

Exempel på produkter i Xcens spotlight-serie där det är möjligt att skräddarsy sina spotlights.

 



Välj styrning och dimring av spotlights & downlights

Det finns en hel del olika möjligheter när det kommer till ljusstyrning och dimring av spotlights och downlights. Valet av styrning kan ibland vara beroende av vilken typ av ljusstyrning som redan existerar i lokalen. Men med samtliga av Xcens Spotlight-serie går att själv bestämma hur ljuset ska dimras. Allt från vanlig on/off-knapp till smart ljusstyrning med mobiltelefon och automatiska animationer & scener. 

Välj rätt dimring för spotlights och downlights

Välj utseende i form av färg på armatur och färg på innerring av spotlights & downlights

Samtliga spotlights och downlights i denna serie finns i vit färg, svart färg och grå färg. De kan även fås i valfri RAL till extra kostnad då de måste speciallackeras efter produktion. Vi tycker det är givet att belysningen ska få den färg som passar bäst in med miljön och lokalen som spotlightsen ska sitta i. Kreativiteten är det enda som sätter stopp här. Tänk på att just fördelen av att kunna välja en mörk eller svart färg på innerringen kan ytterligare hjälpa till med avbländningen. Dock så sitter ljuskällan en bra bit in på Xcens spotlights vilket även det fungerar effektivt mot bländning. 

Välj färg på spotlight och infällda spottar, samt färg på innerring för armaturer


Välj rätt ljusstyrka och ljusfärg på spotlights och downlights för tak

Att välja rätt ljusstyrka är viktigt för att uppnå både tillräckligt med ljus, men samtidigt inte ge så pass mycket ljus att det blir ett störmoment eller bidrar till bländning. I Xcens spotlightutbud finns flertalet modeller med olika ljusstyrka, vilket gör att det finns minst en spotlight för alla typer av behov. Vilken ljusstyrka man bör ha beror dels på syftet med belysningen, men även hur miljön runtomkring ser ut och vad takhöjden är. Exempelvis om syftet är att punktbelysa i en butik så brukar man välja en något starkare spotlight (ex. Tube Mini eller Tube). Dessutom om takhöjden är över 3m brukar man välja en lite starkare spotlight. Assistens kring vilka lumental, luxvärden som ni bör försöka uppnå för er lokal kan fås av Xcens support. 

Vilken ljusstyrka (lumen) ska du välja till din spotlight eller downlight?

 

Välj rätt spridningsvinkel på spotlights och downlights 

När du väljer spridningsvinkel på dina spotlights och downlights är det viktigt att först tänka igenom belysningens syfte och olika sektioner. Finns det en del av belysningen som används för exponering av produkter eller punktbelysning på viktigt information? Finns det en del av belysningen som endast ska fungera som allmänbelysning? Är en del av belysningen till för att bygga en dynamisk ljusbild med exempelvis ljus på väggar? När ni har klurat ut syftet är det alltid vettigt om man ritar upp hur man tänkt att ljuset och spotlightsen ska sitta. Därifrån går det enklare att räkna på just spridningsvinkel och vad som är optimalt för varje positionering av ljus. i 90% av alla belysningsprojekt så fungerar en standard spridningsvinkel på runt 30-38 grader. Med denna ljusspridning kan ni uppnå både allmänbelysning och punktbelysning om spotlightsen placeras på väl avvägda avstånd. Men självklart finns det undantag och det är då man börjar fundera på om exempelvis det behövs tryckas extra mycket ljus på vissa delar i lokalen, och då kanske använda sig av en lite smalare spridningsvinkel. Kontakta gärna Xcen så hjälper de er att reda ut vilken typ av spridningsvinkel ni behöver. 

Vilken spridningsvinkel ska du välja på spotlights och downlights?

 

Tillbehör till Spotlights - Strömskenor, barndoors, filter m.m.

Det finns en hel del tillbehör att tillgå för spotlights samt kringutrustning som är essentiell. Att tänka på är att för 3-fas spotlights (som vi gått igenom i detta avsnitt) så behövs det kompatibla 3-fas strömskenor. Vi rekommenderar Global Trac Pro som är standard i branschen och används i absolut majoriteten av alla belysningsprojekt. Detta skenssystem för spotlights ger möjlighet att gruppera spotlights och dimra med fasdimring på tre stycken olika "tändningar"/faser. 

Avbländning kan vara en sak man bör tänka på om spotlightsen placeras på ett sätt så att besökare lätt tittar in i ljuskällan. Isåfall kan man köpa till antingen bikake-filter (honeycomb-filter) eller barndoors som är som små vingar på spotlightsen man kan justera för att bryta direkta ljusvinklar för besökare. 

Välj rätt strömskenor / belysningsskenor, avbländning och tillbehör till dina spotlights

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se