LED lampor är idag väldigt populärt, vilket inte är så konstigt. LED lampor har flera fördelar jämfört med traditionella ljuskällor, framförallt storleken och den låga värmeutvecklingen. Med LED lampor har man kunnat skapa belysningsarmaturer som är mycket mindre och smidigare, till exempel LED lister, och armaturer som kan monteras extremt enkelt, som till exempel LED tejpen.

LED list LED tejp
LED list LED tejp

Dessutom ger den låga värmeutvecklingen att man enkelt kan fälla in LED armaturer i väggar, hyllor, golv, diskar utan problem med värmen. Detta är idag väldigt populärt, inte minst på barer där man har skapat snygga och roliga miljöer med LED belysning, men även hemma och i butiker ger LED lampor möjligheter att skapa ny typ av belysning.

LED lampa inspiration Exempel på LED belysning i kök

I LED armaturer är det LED-ljuskällor som används och dessa ljuskällor är uppbyggda av lysdioder (LED - Light Emitting Diod). Dioderna har flera fördelar jämfört med glödlampor och halogenlampor, bl.a. den låga energiförbrukningen, värmeutvecklingen samt den långa livslängden. Här är tips på en sida där du kan läsa mycket mer om fördelarna med LED-lampor. 

 

LED belysning ökar ordentligt

Led belysning och led lampor börjar ta fart på riktigt. Dock så står fortfarande led lampor bara för en liten del av den totala lampförsäljningen. Runt  2 % 2012.  Men ledbelysningens populäritet ökar hela tiden. Inte minst kan man se detta hos stora organisationer som annonserar att de satsar på led.

IKEA kommitar till LED belysning i butiker och till kunder

I början av 2013 meddelande IKEA att de från och med 2016 bara kommer sälja led ljuskällor och led lampor till sina kunder. Men tanke på IKEAs storlek kommer detta påverka hela belysningsbranschen. Och pressa priserna.

Hur är det då med IKEAs belysning i butikerna? Jo de satsar på led där också. I sin nya butik i Milano använder de i huvudsak bara led lampor. Detta minskade deras elkostnader med 80% och IKEA räknar med en return on investment på 3 år för led investeringen.

Sainsbury kedjan har hittat rätt med LED ljus

Den engelska matbutikskedjan Sainsbury har alltid annonserat att de satsar på grön energi. Så fort LED blev ett gångbart alternativ, valde de att satsa på ledteknik för belysningen i sina parkeringsgarage och i vissa mindre delar av sina butiker. Man hittade dock ingen gångbar lösning för allmänbelysningen i sina butiker.

Detta har ändrats under 2013. De har hittat belysning från GE lighting som i testinstallationer visat sig ge minst lika bra och behagligt ljus som de tidigare lysrörsarmaturerna och de minskar elkostnaderna med 60%.

London minskar underhållet genom att använda led lampor

Den stora Paddington stationen i London har haft stora problem med underhållskostnader av sin belysning, på grund av stationens utformning och höga tak. Nu har man bytt till varmvit ledbelysning med 50 000 timmars livslängd. Det betyder att man inte skall behöva byta ljuskällor på tretton år. Plus att den nya belysningen drar 50% mindre energi.

 Det var några exempel case som visar att led lampor är på väg att ta fäste ordentligt.

 

Jämförelse ljuskällor

Ljuskälla Ljusflöde Livslängd
Glödlampa 40W 8 lumen per watt 1 000 timmar
Halogenlampa 50W 30 lumen per watt  4 000 timmar
T8 lysrör 36W 93 lumen per watt  15 000 timmar
T5 lysrör 28W 104 lumen per watt  15 000 timmar
Metallhalogen 70W 94 lumen per watt  12 000 timmar
Led lampa GU10 7W 50 lumen per watt 40 000 timmar

 

Färgtemperatur för LED lampor 

LED lampor hade i början lite dåligt rykte eftersom de gav ett väldigt tråkigt ljus. Det har förändrats och LED lampor ger idag väldigt fint ljus i de färger man önskar (Se till exempel Toshibas ledlampor här). Det är färgtemperaturen, som mäts i Kelvin (K), som bestämmer vilken färg en ledlampa ger.

 

LED ljus

Det finns massvis med olika typer av ledljus-armaturer och många är utformade som direkta ersättare till traditionell belysning. T.ex. led lampa med sockel GU10 som ersätter en standard 230V halogenlampa med sockel GU10. De har samma sockel som traditionella ljuskällor och kan monteras i samma armaturer. Det finns också hela armaturer som ersättning. Till exempel LED downlights som ersätter vanliga 12V och 230V downlights. Se exempel här

Läs mer om LED ljus och se ett stort utval av LED armaturer hos belysningsföretaget Xcen AB

 

 

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se