Spara el


Genom att planera belysningen och ljussättningen rätt i en butik kan man spara stora kostnader. Bland annat elkostnader. Här följer lite tips för belysningsplanering med tanke på att spara el. Vill du lära dig mer om olika ljustermer och teknisk information runt belysning, kolla vår ljussskola.

Byt ut halogenlampor och metallhalogenlampor mot motsvarande ledlampor

Olika typer av halogenlampor används ofta som accentbelysning och i andra typer av belysningar. En halogenspotlight alstrar mycket värme och håller inte särskilt länge. Led tekniken har utvecklat belysningsindustrin väldigt mycket senaste åren, och idag är det ledlampor som gäller i en modern belysning. Byt ut dina halogenlampor med standard socklar direkt mot motsvarande led lampor, så sparar du energi, minskar värmen och får ett riktigt bra ljus från dina armaturer. Till exempel en LED GU10 lampa ger ett riktigt bra ljus. Den passar i standardsockel GU10, går på 230V, och drar 83% mindre energi en motsvarande halogenlampa för GU10 sockel.

Även i hemmen är det en bra idé att se över sin belysning och använda moderna lampor som drar lite energi. Belysningsenergi står får cirka 10% av den totala enerigkostnaden i snitt. När det är renoveringsdags i köket eller badrummet, tänk noga igenom era belysningsval. Väljer ni spotlights, se till att använda moderna spotlights för kök och badrum.

Byt till energisnålare lysrör

Nya lysrörarmaturer (så kallade HF-don med T5 lysrör) är energisnåla och ger bättre ljus än äldre modeller - som dessutom ofta flimrar, blinkar och drar mycket energi. HF-don med T5 lysrör ger även mer ljus än äldre lysrör och armaturer och det behövs därför färre lysrör för att få samma ljusmängd i lokalen.

Byt ut traditionella ljuskällor mot LED lampor

Idag är LED tekniken väldigt bra och det finns massvis med led armaturer som ersätter de traditionella armaturerna med glödlampor, lysrör, halogenlampor som ljuskällor. En armatur med ledteknik är ofta mindre och framförallt energieffektivare och de har dessutom mycket längre livstid. Vilket sparar mycket underhållsarbete.

Man kan ersätta hela armaturer mot belysningsarmaturer med LED teknik eller så kan man ersätta ljuskällan i en vanlig armatur med en LED ljuskälla med motsvarande sockel.

Du hittar mer information om LED lampor och LED armaturer här på belysningsplanering.  Klicka här.

Rengör lamporna regelbundet

Ett sämre ljus i butiken behöver inte alltid bero på gamla lampor. Ibland är allt som behövs för att ljuset ska bli bättre en rejäl rengöring av lampor och armaturer. Smuts och damm kan även göra att lamporna blir farligt varma och därmed en brandfara. Att regelbundet städa av lamporna förhindrar detta och gör dessutom att de håller längre.

Tidsstyrning

Fundera på vilka tider som fasaden och skyltarna behöver belysas och en ljuslåda skall vara tänd. Det är vanligt med butiker som har fasadbelysningen tänd även mitt på dagen, vilket knappast är nödvändigt och bara orsakar onödig elförbrukning. Ett skymningsrelä tänder och släcker ljuset beroende på omgivningens ljusnivå. En billigare lösning för att styra belysningen är att koppla in en timer. Att ha fasta rutiner och utse någon som ansvarar över belysningen är ytterligare ett sätt att se till att fasad- och skyltbelysningen inte är tänd i onödan.

Reglering & styrning

Finns det delar av dina lokaler som bara besöks då och då: fikarum, lager eller korridorer? I så fall kan det vara en god idé att närvarostyra belysningen där så att det bara lyser när det behövs. Moderna närvarosensorer kan vara relativt billiga och är ett smidigt sätt att minska elförbrukningen. Ytterligare ett sätt är att dimma ned vissa lampor så att de ger mindre ljus.

Uppdatera ljuskällorna

Gå igenom butikens armaturer. Genom att byta till nyare ljuskällor, rengöra ljusanläggningen och rikta om vissa ljuskällor kunde man troligtvis plocka bort flera armaturer, spara energi och ändå få bättre ljus. Se olika typer av ljuskällor här: http://www.xcen.se/ljuskallor

Här hittar ni en ny halogenlampa och här hittar ni ny metallhalogen

Kontakta oss.


Vill du ha hjälp med ljus till din lokal? Kontakta oss nedan så svarar vi snabbt

(Lämna tom)

Xcen AB | Juliasväg 1, 331 41 Värnamo | 0370-378530 | information@xcen.se | Powered by w3.css